Arhitectii clujeni mobilizeaza toate fortele pentru revitalizarea centrului istoric si a zonelor protejate din Cluj-Napoca

 


Arhitecţii clujeni mobilizează toate forţele pentru revitalizarea centrului istoric şi a zonelor protejate din Cluj-Napoca

Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Transilvania (OART), a efectuat o mobilizare impresionantă de forţe pe perioada acestei veri, pentru revitalizarea ariilor protejate şi a centrului istoric din Cluj-Napoca. Abordarea la care au apelat arhitecţii a fost una interdisciplinară, scopul final al acestui efort fiind totodată angrenarea administraţiei publice locale în rezolvarea problemei revitalizării spaţiilor istorice.

În acest sens, astăzi (13.07.2012) s-a desfăşurat la Cluj-Napoca, cu începere de la ora 11:00, vernisaj expoziţiei “Curtea Comună”, care a cuprins proiecte de revitalizare a centrului istoric din Cluj-Napoca, eveniment la care a participat şi viceprimarul Anna Horvath.

Potrivit arhitectului Adela Irina Bara, membru OART cu o experienţă de 5 ani în domeniu şi care a prezentat în cadrul vernisajului un proiect de reabilitare a Casei parohiale romano-catolice, prin intermediul acestui eveniment s-a urmărit concret repunerea în valoare a clădirilor medievale din centrul oraşului care împărtăşesc, pe lângă elementul comun al valorii istorice inestimabile, o altă caracteristică în comun, faptul că au curte interioară, ce trebuie să fie repusă în evidenţă.

“Toate proiectele expuse aici îşi propun să redea vizitatorilor acestor obiective, prilejul de a le admira mult mai bine, chiar prin restaurarea căilor de acces şi a zonelor de promenadă de care imobilele beneficiază”, a declarat dânsa.

Chiar şi locația de desfăşurare a vernisajului nu a fost aleasă întâmplător: imobilul din Piața Unirii nr. 16, într-un fost gang de acces medieval. “După cum vedeţi, acţiunea a avut loc într-un gang, unde am redeschis vederea liberă spre curte, blocată în trecut, urmând ca printr-o reabilitare mai cpomplexă să-i redăm utilitatea”, a menţionat preşedintele OART, Szabolcs Guttman, pentru NapocaNews.ro.

Imediat după inaugurarea expoziţiei “Curtea comună”, cu începere de la ora 11:30 a avut loc, în apropiere, vernisajul expoziţiei “Culisele renovărilor urbane din centrul istoric Sibiu – Hermanstadt 2003-2007″. Locația aleasă pentru desfăşurarea acestui aveniment a fost de asemenea una deosebită: turnul bisericii Sf. Mihail din Piața Unirii.

Aici, peste 40 de panouri aparţindând arhitectului Victor Moraru au fost expuse, fiind astfel surprins şantierul Sibiului din perioada 2003 – 2007, organizat pentru liniştirea traficului şi revitalizarea zonei istorice din Capitala Culturală Europeană. “Am ales această terasă pentru expoziţie deoarece de aici au putut fi comparate difereneţele între Cluj şi Sibiu în ceea ce priveşte utilitatea zonei centrale. De asemenea, de aici a putut fi observat mai clar faptul că în jurul bisericii mai este un giratoriu format din trei benzi de maşini, lucru care nu este în acord cu proiectul de pietonalizare a zonei centrale, înspre care încercăm să catalizăm eforturile admnistraţiei publice”, a adăugat Guttman.


Universitatea de vară

Proiectele expuse azi au fost integrate în contextul desfăşurării “Universităţii de Vară”, o iniţiativă interdisciplinară care a avut ca tematică documentarea și reabilitarea zonelor protejate din Transilvania.

Evenimentul a fost deschis în egală măsură studenţilor şi specialiştilor din sistemul universitar de educaţie în vederea schimbului de experienţă pentru a exploata la maximum potenţialul oferit de zonele protejate din localităţile transilvănene.

“Considerăm că prin contribuţia noastră în cadrul acestui proiect putem să ne aducem aportul la alcătuirea unei baze de date mult mai consistentă în privinţa monumentelor istorice cu probleme, nerelevate până acum. Am botezat proiectul Universitatea de Vară Transilvania pentru a participa activ la procesul de revitalizare, cu studenţi indiferent de pregătire, având în vedere că imobilele şi zonele protejate studiate au o nevoie de atenţie multiplă, de o revitalizare dincolo de arhitecţi, multidisciplinară. Iniţiativa a pornit sub umbrela Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Transilvania, reunind sub acelaşi umbrelă mai multe universităţi: Universitatea Babeş-Bolyai – Facultăţile de Istorie, Geografie şi turism, Peisagistică, Universitatea Tehnică – Facultatea de Arhitectură. Avem un sprijin foarte serios şi din partea Asociaţiei Muzeale Ardeleneşti, unde vor fi introdudse online aceste propuneri rezultate în urma efectuării studiilor”, a declarat Szabolcs Guttman.

În centrul atenţiei studenţilor s-a aflat de această dată o zonă consideradă foarte importantă pentru clujeni: Cetăţuia.

Mâine, 14 iulie 2012, cu începere de la ora 19:00 va fi prezentată sinteza ideilor interdisciplinare referitoare la reabilitarea Cetăţuii. Locația aleasă pentru desfăşurarea acestui eveniment este Sala festivă a Mănăstirii Franciscanilor – desemnată drept sediul al acestei impresionante campanii.

“Mâine seara vom vedea cât de complexă este problema Cetăţuii, iar ceea ce nu pot face studenţii, vor face specialiştii, care se vor pronunţa asupra problemelor de complexitate mare. La eveniment vor participa mai mulţi specialişti, inclusiv cei care au proiectat în anul 80 amenajările din zona respectivă, şi aşteptăm inclusiv reprezentanţi ai autorităţilor publice locale”, încheie Guttman.

Sursa: www.napocanews.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *