Poarta Castrului Roman din Alba Iulia a fost reabilitata cu polistiren si caramida celulara

Dezvaluiri socante (relateaza sursa www.alba24.ro) sau o mica eroare de restaurare, in Romania: Poarta Castrului Roman din Alba Iulia a fost reabilitată cu polistiren și cărămidă celulară.

Călin Hăbean a fost angajat ca restaurator la una dintre firmele ce aparțin “Grup Corint” SA – antreprenorul general și totodată firma care a restaurat mai multe monumente din Cetate. Timp de mai bine de 3 ani, Hăbean susține că a lucrat la restaurarea mai multor obiective, printre care Poarta a II-a a Cetății și Poarta Castrului Roman din incinta Traseului Celor trei Fortificații. Restauratorul, care de curând și-a încheiat angajamentul contractual cu “Grup Corint” face mărturisiri de-a dreptul șocante despre cum au fost restaurate cele două monumente și despre materialele folosite pentru aceasta. Până la încetarea raporturilor de muncă, restauratorul Călin Hăbean a avut inclusă în contractul de muncă o clauză de confidențialitate prin care nu i se permitea să divulge nici un fel de date despre lucrările făcute de angajator, respectiv “Grup Corint”. Poarta a II-a a costat peste 500.000 euro Călin Hăbean mărturisește că stâlpii Porţii a II-a au fost făcuți din fier beton, ciment și cărămidă, introduse într-un cofraj de piatră, iar Poarta Castrului Roman a fost “reabilitată” cu cărămidă celulară, îmbrăcată în polistiren, peste care a fost placată piatră de 7 cm.

Finanțarea pentru Reabilitarea Porții Castrului Roman a venit din trei surse: 100.000 dolari prin Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, 1.000.000 lei de la Ministerul Turismului şi 200.000 lei finanțare proprie a “Grup Corint”. Reabilitarea Porții a II-a a Cetății Alba Carolina a costat peste 500.000 euro, bani provenind de la Ministerul Culturii și Consiliul Local Alba.

Intrebare: De ce oare nu a sesizat nimeni…?

sursa: www.alba24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *